Nabídka mladých vín
Vína jsou vyráběna v malých šaržích. U vybraných bílých vín byla v posledních dvou ročnících uplatněna metoda zvaná „Sur lie“. Jejím použitím lze docílit řady pozitivních vlivů na víno. Dokáže zejména zdůraznit jeho strukturu, dosáhnout větší chuťové vyváženosti a stability a v konečném důsledku přispívá k bohatšímu aromatu.
Skladování bílých vín probíhá v kameninových nádobách, které spolehlivě víno „teplotně izolují“. Červená vína minimálně jeden rok nazrávají v dubových a vybraná poté ještě 6 měsíců dozrávají ve speciálních barrique sudech. V nich dochází k vyluhování aromatických látek, které vínu dodávají jemné vanilkové až čokoládové tóny.
Z červených vín jsou v nabídce:
Blauburger
Kříženec odrůd Portugal a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 22,5 °NM
Chuť: smetanová, bohatá na extrakt s příjemnou kyselinkou a hebkou tříslovinou. Ve vůni a chuti má jemný cabernetový charakter s aromatem červeného bobulového ovoce.
Cabernet Sauvignon/Barrique
Samovolný kříženec odrůd Cabernet Franc a Sauvignon.
Původ odrůdy: Francie/Bordeaux
Cukernatost: 21,4 °NM
Chuť hebce smetanová s dlouhotrvajícím dojmem, ve vůni a chuti jsou tóny černého ovoce, zejména borůvek a ostružin.
Dornfelder/Barrique
Kříženec odrůd Portugal, Frankovka, Jakubské a Trolínské.
Původ odrůdy: Německo/Weinsberg
Cukernatost: 22,1 °NM
Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou, hebkou tříslovinou a dlouhým dozníváním. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny hamlí, přecházející až do třešňového kompotu.
Merlot
Stará odrůda geneticky blízká odrůdě Cabernet Franc
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 21,8 °NM
Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a intenzivní ovocitostí. Ve vůni a chuti je svěží ovocitost, dominují malinové tóny.
Zweigeltrebe
Kříženec odrůd Svatovavřinecké a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 21 °NM
Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dominancí černého rybízu.
Ariana
Kříženec odrůd Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Původ odrůdy: Česká republika/Perná
Cukernatost: 24,2 °NM
Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné kompotové tóny s dominancí černých třešní a v dochuti vyzrálých višní.
Malbec
Geneticky spjata s odrůdou Magdeleine Noir.
Původ odrůdy: Francie
Cukernatost: 24,5 °NM
Chuť: plná, harmonická v níž dominují šťavnaté tóny černých plodů s herbálně laděnou dochutí.
Z růžových vín jsou v nabídce:
Zweigeltrebe/rosé
Kříženec odrůd Svatovavřinecké a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 21 °NM
Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dominancí černého rybízu.
Blue Campbell/rosé
Kříženec odrůd Moore Brzy x (Belvidere x Muscat)
Původ odrůdy: USA/Kalifornie
Cukernatost: 23 °NM
Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dochutí lesních vyzrálých jahod.
Z bílých vín jsou v nabídce:
Muškát žlutý
Velmi starobylá moštová odrůda, ale i jedna z tradičních Tokajských odrůd. K velkým ctitelům muškátových odrůd patřili např. králové Karel Veliký a Fridrich I. Barbarossa.
Původ odrůdy: pravlastí rodiny muškátových odrůd je patrně Malá Asie
Cukernatost: 22,5 °NM
Chuť: velmi jemná s atraktivními tóny divoké růže, pomerančových květů a včelího vosku
Chardonnay
Samovolný kříženec odrůd Pinot noir a Heunisch.
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 22,5 °NM
Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a hebkou zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou květnaté tóny přecházející až do medu
Rulandské šedé
Odrůda vznikla mutací Pinot noir.
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 23 °NM
Chuť: plná, harmonická, dlouhotrvající, hebká s vysokým extraktem. Ve vůni a chuti jsou zralá červená jablka s botrytickými tóny.
Ryzlink rýnský
Odrůda vznikla pravděpodobně jako nahodilý kříženec Heunisch a semenáče Tramínu.
Původ odrůdy: Německo/Porýní
Cukernatost: 22 °NM
Chuť: harmonická, s příjemnou kyselinkou a ovocnými tóny. Ve vůni a chuti jsou zralý angrešt a pepřové tóny.
Veltlínské zelené
Jedním z rodičů je pravděpodobně Tramín.
Původ odrůdy: Rakousko/Manhartsberg
Cukernatost: 22,3 °NM
Chuť: harmonická, se příjemnou kyselinkou. Ve vůni a chuti jsou květnato travnaté tóny a koření.
Portugal šedý
Starobylá lokální odrůda, která vznikla jako pupenová mutace odrůdy Modrý Portugal.
Původ odrůdy: pravděpodobně Dolní Rakousko
Cukernatost: 21,5 °NM
Chuť: harmonická s velmi jemným aroma, příjemně zemitá. Ve vůni a chuti jsou jemné tóny bylinek.
Tramín červený
Jedna z nejstarších vinných odrůd, kterou pěstovali již Římané a nazývali ji Vitis aminea.
Původ odrůdy: jižní Tyroly, kde se nachází obec Tramin
Cukernatost: 21,5 °NM
Chuť: koncentrovaná, kořenitá. Ve vůni a chuti jsou čajová růže a fialky.
Hibernal
Panenské víno v bio kvalitě. Kříženec odrůd Seibel a Ryzlink rýnský.
Původ odrůdy: Německo
Cukernatost: 24,6 °NM
Chuť: plná, extraktivní a harmonická. Ve vůni a chuti jsou broskev a ananas.
Sylvánské zelené
Počátkem 20. století tato odrůda patřila k nejrozšířenějším ve Střední Evropě. Jedná se o křížence odrůd Rakouské bílé a Tramín červený.
Původ odrůdy: Rakousko
Cukernatost: 21,7 °NM
Chuť: kořenitá se svěží kyselinkou. Ve vůni květy akátu a v chuti tóny angreštu.
Pálava
Kříženec odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.
Původ odrůdy: Česká republika
Cukernatost: 24,8 °NM
Chuť: Krásně aromatická, svěží jemně kořenitá a příjemně dlouhá. Ve vůni se projevují tóny sladkého koření, exotického ovoce, ale i vyzrálé květnaté tóny.