Vinařství Hašlík

Nabídka mladých vín

Vína jsou vyráběna v malých šaržích. U vybraných bílých vín byla v posledních dvou ročnících uplatněna metoda zvaná „Sur lie“. Jejím použitím lze docílit řady pozitivních vlivů na víno. Dokáže zejména zdůraznit jeho strukturu, dosáhnout větší chuťové vyváženosti a stability a v konečném důsledku přispívá k bohatšímu aromatu.

Skladování bílých vín probíhá v kameninových nádobách, které spolehlivě víno „teplotně izolují“. Červená vína minimálně jeden rok nazrávají v dubových a vybraná poté ještě 6 měsíců dozrávají ve speciálních barrique sudech. V nich dochází k vyluhování aromatických látek, které vínu dodávají jemné vanilkové až čokoládové tóny.

Z červených vín jsou v nabídce:

Blauburger

Kříženec odrůd Portugal a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 22,5 °NM

Chuť: smetanová, bohatá na extrakt s příjemnou kyselinkou a hebkou tříslovinou. Ve vůni a chuti má jemný cabernetový charakter s aromatem červeného bobulového ovoce.

Cabernet Sauvignon/Barrique

Samovolný kříženec odrůd Cabernet Franc a Sauvignon.
Původ odrůdy: Francie/Bordeaux
Cukernatost: 21,4 °NM

Chuť hebce smetanová s dlouhotrvajícím dojmem, ve vůni a chuti jsou tóny černého ovoce, zejména borůvek a ostružin.

Dornfelder/Barrique

Kříženec odrůd Portugal, Frankovka, Jakubské a Trolínské.
Původ odrůdy: Německo/Weinsberg
Cukernatost: 22,1 °NM

Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou, hebkou tříslovinou a dlouhým dozníváním. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny hamlí, přecházející až do třešňového kompotu.

Merlot

Stará odrůda geneticky blízká odrůdě Cabernet Franc
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 21,8 °NM

Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a intenzivní ovocitostí. Ve vůni a chuti je svěží ovocitost, dominují malinové tóny.

Zweigeltrebe

Kříženec odrůd Svatovavřinecké a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 21 °NM

Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dominancí černého rybízu.

Ariana

Kříženec odrůd Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Původ odrůdy: Česká republika/Perná
Cukernatost: 24,2 °NM

Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné kompotové tóny s dominancí černých třešní a v dochuti vyzrálých višní.

Malbec

Geneticky spjata s odrůdou Magdeleine Noir.
Původ odrůdy: Francie
Cukernatost: 24,5 °NM

Chuť: plná, harmonická v níž dominují šťavnaté tóny černých plodů s herbálně laděnou dochutí.

Z růžových vín jsou v nabídce:

Zweigeltrebe/rosé

Kříženec odrůd Svatovavřinecké a Frankovka.
Původ odrůdy: Rakousko/Klosterneuburg
Cukernatost: 21 °NM

Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dominancí černého rybízu.

Blue Campbell/rosé

Kříženec odrůd Moore Brzy x (Belvidere x Muscat)
Původ odrůdy: USA/Kalifornie
Cukernatost: 23 °NM

Chuť plná, harmonická s příjemnou kyselinkou. Ve vůni a chuti jsou ovocné tóny s dochutí lesních vyzrálých jahod.

Z bílých vín jsou v nabídce:

Muškát žlutý

Velmi starobylá moštová odrůda, ale i jedna z tradičních Tokajských odrůd. K velkým ctitelům muškátových odrůd patřili např. králové Karel Veliký a Fridrich I. Barbarossa.
Původ odrůdy: pravlastí rodiny muškátových odrůd je patrně Malá Asie
Cukernatost: 22,5 °NM

Chuť: velmi jemná s atraktivními tóny divoké růže, pomerančových květů a včelího vosku

Chardonnay

Samovolný kříženec odrůd Pinot noir a Heunisch.
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 22,5 °NM

Chuť: plná, harmonická s příjemnou kyselinkou a hebkou zralou tříslovinou. Ve vůni a chuti jsou květnaté tóny přecházející až do medu

Rulandské šedé

Odrůda vznikla mutací Pinot noir.
Původ odrůdy: Francie/Burgundsko
Cukernatost: 23 °NM

Chuť: plná, harmonická, dlouhotrvající, hebká s vysokým extraktem. Ve vůni a chuti jsou zralá červená jablka s botrytickými tóny.

Ryzlink rýnský

Odrůda vznikla pravděpodobně jako nahodilý kříženec Heunisch a semenáče Tramínu.
Původ odrůdy: Německo/Porýní
Cukernatost: 22 °NM

Chuť: harmonická, s příjemnou kyselinkou a ovocnými tóny. Ve vůni a chuti jsou zralý angrešt a pepřové tóny.

Veltlínské zelené

Jedním z rodičů je pravděpodobně Tramín.
Původ odrůdy: Rakousko/Manhartsberg
Cukernatost: 22,3 °NM

Chuť: harmonická, se příjemnou kyselinkou. Ve vůni a chuti jsou květnato travnaté tóny a koření.

Portugal šedý

Starobylá lokální odrůda, která vznikla jako pupenová mutace odrůdy Modrý Portugal.
Původ odrůdy: pravděpodobně Dolní Rakousko
Cukernatost: 21,5 °NM

Chuť: harmonická s velmi jemným aroma, příjemně zemitá. Ve vůni a chuti jsou jemné tóny bylinek.

Tramín červený

Jedna z nejstarších vinných odrůd, kterou pěstovali již Římané a nazývali ji Vitis aminea.
Původ odrůdy: jižní Tyroly, kde se nachází obec Tramin
Cukernatost: 21,5 °NM

Chuť: koncentrovaná, kořenitá. Ve vůni a chuti jsou čajová růže a fialky.

Hibernal

Panenské víno v bio kvalitě. Kříženec odrůd Seibel a Ryzlink rýnský.
Původ odrůdy: Německo
Cukernatost: 24,6 °NM

Chuť: plná, extraktivní a harmonická. Ve vůni a chuti jsou broskev a ananas.

Sylvánské zelené

Počátkem 20. století tato odrůda patřila k nejrozšířenějším ve Střední Evropě. Jedná se o křížence odrůd Rakouské bílé a Tramín červený.
Původ odrůdy: Rakousko
Cukernatost: 21,7 °NM

Chuť: kořenitá se svěží kyselinkou. Ve vůni květy akátu a v chuti tóny angreštu.

Pálava

Kříženec odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.
Původ odrůdy: Česká republika
Cukernatost: 24,8 °NM

Chuť: Krásně aromatická, svěží jemně kořenitá a příjemně dlouhá. Ve vůni se projevují tóny sladkého koření, exotického ovoce, ale i vyzrálé květnaté tóny.